Maskrosbarn

torsdag 7 april 2016

Irene Wedin

En barnrättsorganisation som stödjer unga med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Klubben stöttar monetärt, med mentorskap och ledarprogram.

Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som stödjer barn som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Idén om organisationen Maskrosbarn föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades som femtonåringar på gymnasiet. De vågade ta ”risken” och berättade för varandra om hur deras familjesituationer såg ut. Bägge delade erfarenheter av föräldrar med missbruk och psykiska sjukdomar och om att känna sig helt ensamma.

2005 grundades Maskrosbarn som ett projektarbete och Therése och Denise började med att föreläsa i skolor. De ville normalisera, vara förebilder, visa att det går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt! Sedan dess har de kämpat för att etablera Maskrosbarn och skapa det som idag är Sveriges största anhörigorganisation för ungdomar som växer upp med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar. Idag består Maskrosbarn av elva personer som arbetar heltid och ca 100 ledare, praktikanter och volontärer.

Maskrosbarn verkar för att ge barn som växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk, förutsättningar att bryta sitt sociala arv och växa upp till att bli välmående vuxna med meningsfulla relationer och en meningsfull sysselsättning. Vi vänder oss till ungdomar från hela Sverige och erbjuder både läger- och stödverksamhet.