Stadgar för Rotary Stockholm Djurgården

fredag 15 december 2017

P-O Rabner

Stadgar för Rotary Stockholm Djurgården och för Rotary Stockholm Djurgården ideell förening.

Genom avtal är stadgarna desamma för Rotaryklubben och för den ideella föreningen med samma namn.
Här nedan presenteras stadgarna för den ideella föreningen.

§ 1    Namn
Föreningens namn är Rotary Stockholm Djurgården ideell förening.
Rotary Stockholm Djurgården är klubb nr 27029 i Distrikt 2350 i Rotary International.


§ 2    Regler för verksamheten
För föreningen gäller svenska lagar och förordningar, grundlag och stadgar för Rotary International, grundlag för Rotaryklubbar och dessa stadgar.


§ 3    Säte
Föreningens säte är Stockholms kommun.


§ 4    Ändamål
Att i form av kommittéarbete genomföra projekt i socialt utvecklande syfte, värna om ett gott kamratskap och engagemang och i övrigt sträva efter att uppfylla Rotarys syften och motto Service Above Self.


§ 5    Föreningens årsmöte
Det ordinarie årsmötet är föreningens övergripande beslutande organ och skall hållas senast 30 november. På årsmötet skall förekomma:
1.    Fråga om kallelse till årsmötet
2.    Val av mötesordförande
3.    Val av mötessekreterare
4.    Val av två justeringsmän
5.    Godkännande av dagordningen
6.    Verksamhetsberättelse för det senast avslutade verksamhetsåret
7.    Resultat- och Balansräkning
8.    Revisionsberättelse
9.    Fastställande av Resultat- och Balansräkning
10.    Ansvarsfrihet för styrelsen
11.    Fastställande av medlemsavgifter för innevarande verksamhetsår
12.    Fastställande av budget för innevarande verksamhetsår
13.    Val av styrelse, inklusive kommittéordförande och funktionärer med tillträde året efter inneva-rande verksamhetsår
14.    Val av president för tillträde två år efter innevarande verksamhetsår 
15.    Val av revisorer för året efter innevarande verksamhetsår
16.    Av styrelsen anmälda frågor
17.    Av medlemmarna anmälda frågor
18.    Övriga ärenden

Extra årsmöte skall hållas när styrelsen finner skäl till det eller efter begäran av revisorerna eller när minst en tiondel av samtliga medlemmar begär det.

Kallelse till ordinarie och extra årsmöte skall, genom styrelsens försorg, ske senast 10 dagar före mötet. För årsmötet erforderliga handlingar skickas ut till medlemmarna samtidigt med kallelsen.


§ 6    Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår löper från 1 juli till 30 juni.


§ 7    Rösträtt och beslutsfattande
Årsmötet fattar beslut i de frågor som är angivna under § 5. Utom vad gäller stadgeändring fordras enkel majoritet. I händelse av lika röstetal har presidenten utslagsröst utom vid val, då lotten avgör.

Omröstning sker öppet. Styrelsen kan besluta att använda sluten omröstning i ett specifikt ärende. Endast medlem som deltager vid mötet och som fullgjort sina skyldigheter gentemot föreningen äger rösträtt. Varje medlem har en röst.

Medlem får vid ett möte med föreningen låta sig representeras genom ombud som är medlem i föreningen. Ombudet ska visa upp en skriftlig daterad fullmakt i original. Ombudet får företräda högst en medlem utöver sig själv.

För stadgeändring gäller särskild regel enligt § 20 och för upplösning av föreningen gäller särskild regel enligt § 21.

Föreningen får inte behandla förslag eller yrkande som i något avseende binder föreningen innan ärendet övervägts av styrelsen. Om sådant förslag eller yrkande väcks vid föreningsmöte, skall det utan diskussion överlämnas till styrelsen.


§ 8    Valberedning
Inför valet av styrelseledamöter och övriga befattningshavare upprättas förslag av en valberedning bestående av presidenten, past president, inkommande president och matrikelansvarige. Inkommande presidenten är sammankallande. Förslaget tillställes medlemmarna senast 10 dagar före årsmötet.


§ 9    Fyllnadsval
Vakans i styrelsen eller annan befattningshavare fylls enligt beslut av återstående styrelseledamöter.


§ 10    Styrelsens sammansättning
Styrelse för ett verksamhetsår består av president, past president, inkommande president, sekreterare och skattmästare. Till styrelsen kan också väljas vicepresident, programchef och klubbmästare samt ordförandena för föreningens kommittéer. Styrelsen kan också vid behov adjungera personer till styrelsemöte.


§ 11    Firmatecknare
Presidenten och ytterligare en styrelseledamot i förening tecknar föreningens firma. Utöver dessa tecknar skattmästaren föreningens konton. Styrelsen äger därutöver med enkel majoritet utse extern firmatecknare som inte är ledamot av styrelsen. Sådan firmatecknare skall vara medlem i föreningen.


§ 12    Beslut av styrelsen
Styrelsen beslutar i alla frågor som inte behöver avgöras av föreningsmöte. Den skall förbereda de frågor som skall avgöras av föreningsmöte utom de i § 5 nämnda valen.

För beslut av styrelsen fordras enkel majoritet vid ett sammanträde, där minst hälften av ledamö-terna är närvarande. Vid lika röstetal har presidenten utslagsröst.

För inval av medlem gäller särskild regel enligt § 19.


§ 13    Styrelsens möten
Styrelsen sammanträder, efter vederbörlig kallelse av presidenten, närhelst så anses nödvändigt eller på begäran av en tredjedel av styrelsens ledamöter eller av revisorerna.
Kallelse skall utfärdas minst 10 dagar före styrelsemöte såvida inte brådskande förhållanden påkallar kortare aviseringstid.


§ 14    Styrelseledamöternas åligganden
Presidenten.
Presidenten har överinseende över verksamheten, leder föreningens veckomöten och styrelsens arbete.
Presidenten beslutar i frågor som inte behöver avgöras av föreningsmöte eller styrelsen och förbereder tillsammans med sekreteraren de frågor som skall behandlas av styrelsen.

Vid förfall för presidenten inträder vicepresidenten och inkommande presidenten i nu nämnd ordning.

Vicepresidenten.
Vicepresidenten är en medlem som tidigare varit president.
Vicepresidenten inträder vid behov i presidentens ställe.

Inkommande presidenten.
Inkommande presidenten inträder vid behov i presidentens ställe.
Inkommande presidenten är ordförande och sammankallande i föreningens medlemskapskommitté samt är sammankallande i föreningens valberedning.
Inkommande president är kontaktperson för Rotaract Stockholm Djurgården.

Sekreteraren.
Sekreteraren ansvarar för närvarostatistiken och övrig vidarerapportering till distriktet, kallar till och för protokoll vid styrelsesammanträden.


Skattmästaren.
Skattmästaren förvaltar föreningens medel och överlämnar de av styrelsen godkända räken-skaperna för verksamhetsåret till revisorerna för granskning i god tid före årsmötet.
Skattmästaren framlägger och presenterar budgetförslag för styrelsen och presenterar budgeten för årsmötet. Skattmästaren gör i samråd med sekreteraren utbetalningar av föreningens avgifter till RI.


§ 15    Föreningsmöten
Föreningens ordinarie veckomöte skall hållas helgfria fredagar.
Föreningen kan också hålla möten vid annan tidpunkt. Medlemmarna kallas till sådana möten i god tid före mötet.
Under juni, juli och augusti kan föreningens möten samordnas med andra Rotaryklubbar.


§ 16    Medlemsavgifter
Årsavgifter och inträdesavgiften beslutas preliminärt av styrelsen och fastställs på föreningens ordinarie årsmöte.

Inträdesavgiften betalas av intagen ny medlem i omedelbar anslutning till intagningen.

Årsavgiften betalas halvårsvis 28 februari och 30 september.


§ 17    Kommittéer
Föreningen har följande kommittéer:
•    Samhällskommittén
•    Yrkestjänstkommittén
•    Internationella kommittén
- följer, bevakar och åtgärdar internationella frågor å styrelsens och föreningens vägnar;
- ansvarar för föreningens internationella projekt
•    Medlemskapskommittén
- utgörs av presidenten, inkommande presidenten, past presidenten och matrikelansvarige. Inkommande presidenten är ordförande i kommittén.
•    Programkommittén

Ytterligare ad hoc-kommittéer kan tillsättas vid behov på beslut av styrelsen.


§ 18    Närvaro
Varje ordinarie föreningsmedlem har en skyldighet att närvara på minst 50 % av föreningens ordinarie möten. Närvaro vid deltagande i Rotarys projekt, kommittéarbete, arrangemang, etc samt andra Rotaryklubbars ordinarie möten tillgodoräknas medlem.
På skriftlig ansökan till styrelsen kan denna, om tillräckliga skäl anförts, befria medlem från skyldigheten att närvara vid föreningens möten under viss tid. Sådan ansökan ska ställas till föreningens sekreterare för handläggning och beslut vid nästkommande styrelsemöte.
Beviljande av tillfällig närvarodispens är av praktiska skäl delegerade till Presidenten varefter besluten rapporteras till styrelsen.


§ 19    Medlemskap
Inval
Inval av ny medlem initieras normalt av en fadder inom föreningen. Medlemsansökan skall vara undertecknad av både den föreslagna medlemmen och hans/hennes fadder och ge tillstånd till att hans/hennes namn, medlemsuppgifter, motiv för inval och föreslagen klassifikation offentliggörs i föreningen och att medlemsuppgifterna registreras hos RI och Rotary i Sverige.

Person som redan är rotarian kan dock ansöka om medlemskap och måste då ange sitt skäl för föreningsbyte. Den tidigare föreningen skall i sådant fall lämna en positiv rekommendation.

Om styrelsen tillstyrker förslaget, skall den föreslagna medlemmen informeras om Rotarys syfte samt föreningsmedlemmens privilegier och skyldigheter.

Efter styrelsens tillstyrkan meddelas förslaget till föreningens samtliga medlemmar. Varje medlem kan därefter under 10 dagar invända mot ett medlemskap.

Om protest mot förslaget inlämnats, skall styrelsen rösta i frågan på sitt nästkommande sammanträde. Om ingen protest inlämnas eller om förslaget trots protest godkänns av styrelsen, skall den föreslagna medlemmen mot erläggande av föreskriven inträdesavgift anses invald i föreningen.

I enlighet med grundlagen för rotaryklubbar kan styrelsen besluta om att välja in hedersmedlemmar i föreningen.

Uteslutning
Om medlem ej, trots påminnelser, betalar utdebiterade avgifter eller i övrigt på ett allvarligt sätt bryter mot föreningens och/eller Rotarys stadgar och mål, kan medlemmen efter beslut av styrelsen uteslutas ur föreningen.


§ 20    Ändringar i stadgarna
Dessa stadgar kan ändras vid ordinarie föreningsmöte, där minst en tredjedel av föreningens röstberättigade medlemmar är närvarande och med två tredjedels röstmajoritet bifaller ändringsförslaget, förutsatt att medlemmarna underrättats om ändringsförslaget minst två veckor före mötet. Beslut får inte fattas beträffande ändringar i eller tillägg till dessa stadgar som inte överensstämmer med svenska lagar och förordningar, den enhetliga grundlagen för rotaryklubbar och med RI:s grundlag och stadgar.


§ 21    Upplösning av föreningen
På begäran av styrelsen eller enskild medlem kan beslut fattas om att föreningen skall upplösas.
Sådant beslut ska fattas av två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara föreningens ordinarie årsmöte.
Ärendet ska omnämnas i kallelsen till årsmötet. För beslut om upplösning av föreningen krävs fyra femtedels majoritet bland de närvarande medlemmarna.
Vid upplösningen av föreningen fattar sista årsmötet beslut om fördelning av föreningens medel.
Upplöses föreningen övergår verksamheten in i Rotary Stockholm Djurgården.