Katolska kyrkan i Sverige

fredag 20 september 2024 11:45-13:00, Odd Fellows, Västra Trädgårdsgatan 11 A, 111 53 Stockholm, Sverige
Talare: Hans eminens kardinal Anders Arborelius OCD biskop i Stockholm

I Sverige finns ett katolskt stift, Stockholms katolska stift, och det omfattar hela landet. Stiftet omfattar 44 församlingar.

Läs mer om katolska kyrkan i Sverige.

Biskop för Stockholms katolska stift är Anders Arborelius. Han föddes i Schweiz men växte upp i Lund. Anders Arborelius konverterade till katolicismen i november 1969 och han inträdde i Karmelitklostret i Norraby 1971 och avlade eviga löften i Brügge, Belgien, 1977.

Anders Arborelius prästvigdes september 1979 i Malmö. Det var biskop Hubertus Brandenburgs första prästvigning i stiftet. Han har en fil. mag. i moderna språk – engelska, spanska och tyska - vid Lunds universitet och har studerat teologi och filosofi i Brügge och Rom. I Rom studerade han vid Teresianum; karmeliternas universitet.

Anders Arborelius blev utnämnd till biskop av påve Johannes Paulus II 17 november 1998. Han biskopsvigdes 29 december 1998 i St. Eriks katolska domkyrka i Stockholm av bl.a. biskop Hubertus Brandenburg och stiftets hjälpbiskop William Kenney CP. Biskop Anders är den första katolska biskopen i Sverige med svenskt ursprung sedan den lutherska reformationen på 1500-talet.

Biskopens valspråk är "In Laudem Gloriae" - "Gud till pris och ära". "In Laudem Gloriae" är ett uttryck för att allt det jag är och gör skall vara till den treenige Gudens förhärligande. I vår tid har man ofta glömt bort att vår främsta plikt - och vårt privilegium - är att ära och förhärliga Gud. Människan förminskas inte av det, tvärtom, hon blir större, friare, lyckligare. Att hjälpa människor upptäcka det är en av mina största önskningar.”

Påve Franciskus meddelade den 21 maj 2017 att biskop Anders Arborelius skulle utses till kardinal. Konsistoriet då biskopen utnämndes till kardinal ägde rum den 28 juni 2017 i Peterskyrkan i Rom. Samtidigt med utnämningen tilldelades kardinal Arborelius basilikan S. Maria degli Angeli e dei Martiri som sin titelkyrka i Rom.

Anders Arborelius är den förste svensk som har utsetts till kardinal.

Kardinal Arborelius är medlem av Dikasteriet för klerus i den Heliga Stolen, Dikasteriet för de orientaliska kyrkorna samt Dikasteriet för främjandet av de kristnas enhet. Sedan 2020 är han också medlem av Vatikanens ekonomiråd. I juli 2022 utsåg påven kardinal Arborelius till medlem av Dikasteriet för biskopar.

Den 6 juni 2022 förlänades kardinal Arborelius H.M Konungens medalj, 12 storleken i Serafimerordens band, för "betydande insatser inom svenskt och internationellt kyrkoliv". 

Hans eminens kardinal Anders Arborelius OCD biskop i Stockholm, foto: Greger Hatt

Kardinal Arborelius vapen

Kardinal är en hederstitel och den högsta ställning man kan ha i katolska kyrkan, utöver att vara påve. Kardinalernas främsta uppgift är att välja påve och de kardinaler som är yngre än 80 år ingår i konklaven. Kardinal är man på livstid men man får bara rösta i konklaven fram tills dagen då man fyller år 80 år.

Antalet röstberättigade kardinaler ska vara högst 120 st. Utöver dessa brukar kardinalskollegiet utgöras av omkring 100 st kardinaler som inte längre är röstberättigade.

Som kardinal kan man också själv bli vald till påve. Det är teoretiskt möjligt att välja en icke-kardinal till påve men senast det skedde var 1378. Biskop Anders Arborelius är den förste svensk som har blivit utnämnd till kardinal.

En kardinal står också till påvens förfogande, antingen som en del av kollegiet som kan sammankallas för att rådfrågas i viktiga frågor, eller som innehavare av ett ämbete för att bistå påven i hans ämbete. De allra flesta kardinalerna är dock ärkebiskopar eller biskopar med ett eget stift, spridda över hela världen. Dessa fortsätter som herdar för det egna stiftet, men kan kallas till Rom för möten med påven eller delar av kurian.

Kardinal Arborelius uppdrag
En del kardinaler utnämns också av påven som medlemmar i kurian. Kardinal Arborelius har utsetts till medlem av:

  • Dikasteriet för klerus
  • Dikasteriet för de orientaliska kyrkorna
  • Dikasteriet för främjandet av de kristnas enhet
    (ofta kallat "Enhetsrådet)
  • Dikasteriet för biskopar
  • Vatikanens ekonomiråd

En kardinal kan också av påven utses till att representera honom vid särskilda eller högtidliga tillfällen. Som påvlig legat vid ett sådant tillfälle är han påvens alter ego, och vid särskilda uppdrag kan han ha en pastoral roll. Påve Franciskus utsåg kardinal Arborelius att företräda honom vid milleniumfirandet av benediktinklostret Buckfast Abbey i sydvästra England i maj 2018.

I maj 2021 utsåg påve Franciskus kardinal Arborelius till apostolisk visitator för att genomföra en granskning av ärkestiftet Köln. Visitationen utfördes tillsammans med Johannes van der Hende, biskopen av Rotterdam. Den avslutades i mitten av juni 2021 och resulterade i en rapport som överlämnades till påve Franciskus.

Hur tilltalas en kardinal?
En kardinal tituleras ”Ers eminens”. I ett brev ska man skriva ”Hans eminens Anders kardinal Arborelius OCD biskop i Stockholm” eller ”Hans eminens kardinal Anders Arborelius OCD biskop i Stockholm".

I dagligt tal går det bra att säga ”kardinalen” eller ”kardinal Arborelius”. Man bör inte säga ”kardinal Anders”.

Medarbetare och andra som har informell kontakt kan använda "biskop Anders".

I eukaristiska bönen använder vi fortfarande "vår biskop Anders".

Kardinalpräster och kardinalbiskopar
En kardinal som tillhör den största kategorin av kardinaler, ”kardinalpräster”, får en ”titel” eller en titulärkyrka i Rom. Dessa ärkebiskopar eller biskopar har egna stift. En titulärkyrka är vanligtvis en församlingskyrka som kardinalen blir beskyddare för, utan jurisdiktion över dess förvaltning eller verksamhet. På så sätt kan man säga att en kardinal är en ”hederspräst” i stiftet Rom, med ett särskilt band till biskopen av Rom.

Kardinal Arborelius titelkyrka i Rom är basilikan Santa Maria degli Angeli e dei Martiri.

Det finns också ”kardinalbiskopar” som har ett titulärstift gränsande till Rom eller de orientaliska patriarker som utnämnts till kardinalskollegiet, samt ”kardinaldiakoner" som ofta arbetar i kurian.

Kardinalens klädsel Kardinalen bär svart talar (fotsid ämbetsdräkt) med röda kanter och röda knappar eller röd talar.

Kordräkten är densamma som för en biskop men med röd istället för violett färg. Kardinalernas fyrkantiga hatt kallas för biretta. Den bärs över den röda kalotten som kallas för zuchetto.
Den röda färgen symboliserar kardinalernas beredskap att offra livet för sin tro.